ქიმიის ტერმინთა განმარტებითი ლექსიკონი

 

glycolipids გლიკოლიპიდები
Naturally occurring 1,2-di-O-acylglycerols joined at oxygen 3 by a glycosidic linkage to a carbohydrate part (usually a mono-, di- or tri-saccharide). Some substances classified as bacterial glycolipids have the sugar part acylated by one or more fatty acids and the glycerol part may be absent.

ბუნებრივად წარმოქმნილი 1,2-დი-O-აცილგლიცეროლები, რომლებშიც გლიცერინის ნაშთი გლიკოზიდური კავშირით შეერთებულია ნახშირწყლის ნაშთთან (როგორც წესი, მონო-, დი- ან ტრი-საქარიდთან). ზოგიერთ ნივთიერებას, რომელიც კლასიფიცირდება, როგორც ბაქტერიული გლიკოლიპიდები, შაქრის ნაშთი აცილირებული აქვს ერთი ან მეტი ცხიმოვანი მჟავით, ხოლო გლიცერინის ნაშთს შეიძლება არ შეიცავდეს.

See also: glycosides | lipids | lipopolysaccharides | ასევე იხილეთ: გლიკოზიდები | ლიპიდები | ლიპოპოლისაქარიდები |
Source | წყარო:

1.PAC, 1995, 67, 1307 (Glossary of class names of organic compounds and reactivity intermediates based on structure (IUPAC Recommendations 1995)) on page 1337

2.White Book, p. 187