ქიმიის ტერმინთა განმარტებითი ლექსიკონი

 

thermodynamic control თერმოდინამიკური კონტროლი
of product composition პროდუქტის შემცველობის
The term characterizes conditions that lead to reaction products in a proportion governed by the equilibrium constant for their interconversion and/or for the interconversion of reaction intermediates formed in or after the rate-limiting step. (Some workers prefer to describe this phenomenon as ‘equilibrium control’.) ტერმინი ახასიათებს პირობებს, რომლის დროსაც სიჩქარის მალიმიტირებელ ან მის შემდეგ საფეხურზე წარმოქმნილი რეაქციის პროდუქტების თანაფარდობა რეგულირდება მათი  და/ან შუალედური ნაერთების  ურთიერთგარდაქმნის წონასწორობის მუდმივათი.  (ზოგიერთ შემთხვევაში მოცემული ტერმინის ნაცვლად იყენებენ ტერმინს ‘წონასწორობის კონტროლი’.)
See also: kinetic control ასევე იხილეთ: კინეტიკური კონტროლი
Source | წყარო:
PAC, 1994, 66, 1077 (Glossary of terms used in physical organic chemistry (IUPAC Recommendations 1994)) on page 1173