ქიმიის ტერმინთა განმარტებითი ლექსიკონი

 

glycerides გლიცერიდები
Esters of glycerol (propane-1,2,3-triol) with fatty acids, widely distributed in nature. They are by long- established custom subdivided into triglycerides, 1,2- or 1,3-diglycerides, and 1- or 2-monoglycerides, according to the number and position of acyl groups (not, as one might suppose, the number of glycerol residues). The recommended method for naming individual glycerides is mono-, di- or tri-O-acylglycerol, as appropriate.

გლიცერინის (პროპან-1,2,3-ტრიოლის) ესტერები ცხიმოვან მჟავებთან. ისინი ბუნებაში ფართოდაა გავრცელებული. გლიცერიდები დიდი ხნის დამკვიდრებული წესით იყოფა ტრიგლიცერიდებად, 1,2- ან 1,3-დიგლიცერიდებად და 1- ან 2-მონოგლიცერიდებად, აცილის ჯგუფების რაოდენობისა და პოზიციის მიხედვით (და არა, გლიცერინის ნაშთების რაოდენობის მიხედვით). ცალკეული გლიცერიდების დასახელების რეკომენდებული მეთოდია მონო-, დი- ან ტრი-O-აცილგლიცერინები,

(გლიცერიდი)

Source | წყარო:

1.PAC, 1995, 67, 1307 (Glossary of class names of organic compounds and reactivity intermediates based on structure (IUPAC Recommendations 1995)) on page 1337

2.White Book, p. 181