ქიმიის ტერმინთა განმარტებითი ლექსიკონი
- ინგლისურ-ქართული
- ქართულ-ინგლისური
- ლექსიკონის შესახებ
- გამოხმაურება

| Denaturation of protein | ცილის დენატურაცია |
| Analytical chemistry | ანალიზური ქიმია |
Partial or total alteration of the structure of a protein without change in covalent structure by the action of certain physical procedures (heating, agitation) or chemical agents (alcohols, tensides, foaming agents). Note 1: Denaturation is the result of the disruption of tertiary bonding, which causes the opening of the folded structure of a protein and the loss of characteristic physiologic, enzymatic, or physicochemical properties. |
ცილის სტრუქტურის ნაწილობრივი ან სრული ცვლილება კოვალენტური სტრუქტურის შეცვლის გარეშე გარკვეული ფიზიკური პროცედურების (გაცხელება, შენჯღრევა) ან ქიმიური აგენტების (სპირტები, ტენზიდები, ქაფწარმომქმნელები) ზემოქმედებით. შენიშვნა: დენატურაცია არის მესამეული ბმის დარღვევის შედეგი, რაც იწვევს ცილის დაკეცილი სტრუქტურის რღვევას და მისთვის დამახასიათებელი ფიზიოლოგიური, ფერმენტული ან ფიზიკურ-ქიმიური თვისებების დაკარგვას. |
| Source | წყარო: D. B. Hibbert, Compendium of terminology in analytical chemistry. Cambridge: Royal Society Of Chemistry, 2019 |
|





