ქიმიის ტერმინთა განმარტებითი ლექსიკონი

 

Denaturation of protein ცილის დენატურაცია
Analytical chemistry ანალიზური ქიმია

Partial or total alteration of the structure of a protein without change in covalent structure by the action of certain physical procedures (heating, agitation) or chemical agents (alcohols, tensides, foaming agents).

Note 1: Denaturation is the result of the disruption of tertiary bonding, which causes the opening of the folded structure of a protein and the loss of characteristic physiologic, enzymatic, or physicochemical properties.

ცილის სტრუქტურის ნაწილობრივი ან სრული ცვლილება კოვალენტური სტრუქტურის შეცვლის გარეშე გარკვეული ფიზიკური პროცედურების (გაცხელება, შენჯღრევა) ან ქიმიური აგენტების (სპირტები, ტენზიდები, ქაფწარმომქმნელები) ზემოქმედებით.

შენიშვნა: დენატურაცია არის მესამეული ბმის დარღვევის შედეგი, რაც იწვევს ცილის დაკეცილი სტრუქტურის რღვევას და მისთვის დამახასიათებელი ფიზიოლოგიური, ფერმენტული ან ფიზიკურ-ქიმიური თვისებების დაკარგვას.

Source | წყარო:

D. B. Hibbert, Compendium of terminology in analytical chemistry. Cambridge: Royal Society Of Chemistry, 2019