ქიმიის ტერმინთა განმარტებითი ლექსიკონი

 

carbohydrate ნახშირწყალი
Analytical Chemistry ანალიზური ქიმია

Monosaccharide, oligosaccharide or polysaccharide, as well as substance derived from a monosaccharide by reduction of the carbonyl group (alditol), by oxidation, including the oxidation of one or more terminal groups of a carboxylic acid, or by replacement of one or more hydroxy groups by a hydrogen atom, an amino group, a thiol group or similar heteroatomic groups. The term also includes derivatives of these compounds.

Note: The term carbohydrate was applied originally to monosaccharides, in recognition of the fact that their empirical composition can be expressed as Cm(H2O)n. However, the term is now used generically in a wider sense.

მონოსაქარიდი, ოლიგოსაქარიდი ან პოლისაქარიდი, ასევე ნივთიერება, რომელიც მიღებულია მონოსაქარიდისგან კარბონილის ჯგუფის (ალდიტოლის) აღდგენით, დაჟანგვით (მათ შორის ერთი ან რამდენიმე ტერმინალური ჯგუფის ჟანგვით კარბოქსილის მჟავამდე), ან ერთი ან რამდენიმე ჰიდროქსი-ჯგუფის ჩანაცვლებით წყალბადით, ამინოჯგუფით, თიოლით ან მსგავსი ჰეტეროატომური ჯგუფებით. ტერმინი ასევე მოიცავს ამ ნაერთების წარმოებულებს.

შენიშვნა: ტერმინი „ნახშირწყალი“ თავდაპირველად გამოიყენებოდა მონოსაქარიდების აღსანიშნავად, რადგან მათი ემპირიული ფორმულაა Cm(H2O)n. თუმცა დღეს ტერმინი უფრო ფართო მნიშვნელობით გამოიყენება.

Source | წყარო:
B. Hibbert, Compendium of terminology in analytical chemistry. Cambridge: Royal Society Of Chemistry, 2019.