ქიმიის ტერმინთა განმარტებითი ლექსიკონი

 

green coke მწვანე კოქსი
Green coke (raw coke) is the primary solid carbonization product from high boiling hydrocarbon fractions obtained at temperatures below 900 K. It contains a fraction of matter that can be released as volatiles during subsequent heat treatment at temperatures up to approximately 1600 K. This mass fraction, the so-called volatile matter, is in the case of green coke between 4 and 15 wt.%, but it depends also on the heating rate.

Note:

Raw coke is an equivalent term to green coke although it is now less frequently used. The so-called volatile matter of green coke depends on temperature and time of coking, but also on the method for its determination.

მწვანე კოქსი (ნედლი კოქსი) არის მაღალმდუღარე ნახშირწყალბადების ფრაქციის კარბონიზაციის  პირველადი მყარი პროდუქტი, მიღებული 900 K-ზე ნაკლებ ტემპერატურაზე. იგი შეიცავს ნივთიერებათა ფრაქციას, რომელიც შეიძლება გამოთავისუფლდეს აქროლადი ნივთიერებების სახით შემდგომი თერმული დამუშავების დროს, დაახლოებით 1600 K-მდე ტემპერატურაზე. ამ, ე. წ. აქროლადი ნივთიერების მასური წილი მწვანე კოქსში არის 4-დან 15%-მდე, მაგრამ იგი ასევე დამოკიდებულია გაცხელების სიჩქარეზე.

შენიშვნა:

ნედლი კოქსი არის მწვანე კოქსის ექვივალენტური ტერმინი, თუმცა იგი ახლა ნაკლებად გამოიყენება. მწვანე კოქსის ე. წ. აქროლადი ნივთიერება დამოკიდებულია ტემპერატურაზე და დაკოქსვის დროზე, ასევე მისი განსაზღვრის მეთოდზეც.

Source | წყარო:

PAC, 1995, 67, 473 (Recommended terminology for the description of carbon as a solid (IUPAC Recommendations 1995)) on page 494