ქიმიის ტერმინთა განმარტებითი ლექსიკონი

 

coning and quartering კონუსირება და გამეოთხედება
in analytical chemistry ანალიზურ ქიმიაში
The reduction in size of a granular or powdered sample by forming a conical heap which is spread out into a circular, flat cake. The cake is divided radially into quarters and two opposite quarters are combined. The other two quarters are discarded. The process is repeated as many times as necessary to obtain the quantity desired for some final use (e.g. as the laboratory sample or as the test sample). If the process is performed only once, coning and quartering is no more efficient than taking alternate portions and discarding the others. მარცვლოვანი ან დაფხვნილი ნიმუშის ზომის შემცირება კონუსური გროვის ფორმირებით, რომელიც გაშლილია წრიულ, ბრტყელი ფორმის შერკული მასად. იგი რადიუსებით იყოფა მეოთხედებად და ორი საპირისპირო მეოთხედი ერთიანდება. დანარჩენი ორი მეოთხედი იყრება. პროცესი მეორდება იმდენჯერ, რამდენჯერაც საჭიროა საბოლოო გამოყენებისთვის სასურველი რაოდენობის მისაღებად (მაგ., როგორც ლაბორატორიული ნიმუში ან როგორც სატესტო ნიმუში). თუ პროცესი მხოლოდ ერთხელ შესრულდება, კონუსირება და გამეოთხედება არ არის უფრო ეფექტური, ვიდრე ალტერნატიული ნაწილის მიღება და დანარჩენების გადაყრა.
Source | წყარო:
PAC, 1990, 62, 1193 (Nomenclature for sampling in analytical chemistry (Recommendations 1990)) on page 1204