ქიმიის ტერმინთა განმარტებითი ლექსიკონი

 

enthalpimetric analysis ენთალპიმეტრული ანალიზი
The generic designation for a family of analytical methods in which the enthalpy change of a chemical reaction is measured, directly or indirectly, in order to perform a quantitative determination of a reactant or catalyst. In general, at least one reactant is a liquid or solution. It is a subset of calorimetry in which the system is maintained at constant (usually atmospheric pressure), and the emphasis is on a quantitative determination in a reasonable length of time. Analytical solution calorimetry is a synonymous designation that may be used but is not preferred. Thermochemical analysis has been used but is not recommended because of potential confusion and overlap with the methods of thermal analysis. The adjective thermometric is also associated with the names of some of these methods, but is not recommended as a general designation. ზოგადი აღნიშვნა ანალიზური მეთოდების ჯგუფისათვის, რომლებშიც ქიმიური რეაქციის ენთალპიის ცვლილება იზომება, პირდაპირ ან ირიბად, რეაგენტის ან კატალიზატორის რაოდენობრივი განსაზღვრისათვის. ზოგადად, მინიმუმ ერთი მორეაგირე კომპონენტი არის თხევადი ან ხსნარი. იგი არის კალორიმეტრიის ერთ-ერთი სახე, რომელშიც სისტემა შენარჩუნებულია მუდმივ მდგომარეობაში (ჩვეულებრივ ატმოსფერულ წნევაზე) და აქცენტი კეთდება რაოდენობრივ განსაზღვრაზე გონივრულ დროში.” საანალიზო ხსნარის კალორიმეტრია” მიიჩნევა სინონიმად, რომლის გამოყენება შეიძლება, მაგრამ არ არის სასურველი. ასევე გამოიყენებოდა ტერმინი “თერმოქიმიური ანალიზი”, მაგრამ არ არის რეკომენდებული თერმული ანალიზის მეთოდებთან შესაძლო აღრევისა და გადაფარვის გამო. ზედსართავი სახელი თერმომეტრული ასევე ასოცირდება ზოგიერთ მსგავს მეთოდთან, მაგრამ არ არის რეკომენდებული, როგორც განმაზოგადებელი ტერმინი.
Source | წყარო:

PAC, 1994, 66, 2487 (Nomenclature of thermometric and enthalpimetric methods in chemical analysis (IUPAC Recommendations 1994)) on page 2489