ქიმიის ტერმინთა განმარტებითი ლექსიკონი

 

amino sugars ამინო შაქარი
Monosaccharides having one alcoholic hydroxy group (commonly but not necessarily in position 2) replaced by an amino group; systematically known as x-amino-x-deoxymonosaccharides. (Glycosylamines are excluded.) E.g. D-glucosamine or 2-amino-2-deoxy-D-glucopyranose.

მონოსაქარიდები, რომლებსაც აქვს ამინო ჯგუფით ჩანაცვლებული ერთი სპირტული ჰიდროქსილის ჯგუფი (როგორც წესი, მე-2 პოზიციაში, თუმცა არა აუცილებლად), სისტემატურად ცნობილია, როგორც x-ამინო-x-დეოქსიმონოსაქარიდები (გლიკოზილამინები გამორიცხულია.) მაგალითად, D-გლუკოზამინი ან 2-ამინო-2-დეოქსი-D-გლუკოპირანოზა.

Source | წყარო:

PAC, 1995, 67, 1307 (Glossary of class names of organic compounds and reactivity intermediates based on structure (IUPAC Recommendations 1995)) on page 1317