ქიმიის ტერმინთა განმარტებითი ლექსიკონი

 

fermentation ფერმენტაცია
  1. In metabolism, the dehydrogenating degradation of organic substance by organisms or cells under anaerobic conditions in which electrons are transferred to metabolites which accumulate and are excreted in reduced form. Fermentation is only possible if the organism is able to gain energy by this process.
  2. In microbiology, the process in which cells (microorganisms, plant or animal cells) are cultured in a bioreactor in liquid or solid medium to convert organic substances into biomass (growth) or into products.
  1. მეტაბოლიზმში: ანაერობულ პირობებში ორგანიზმების ან უჯრედების მიერ ორგანული ნივთიერების დეგრადაცია დეჰიდროგენირებით, როდესაც ელექტრონები გადაეცემა მეტაბოლიტებს, რომლებიც გროვდება და გამოიყოფა აღდგენილი სახით. ფერმენტაცია მხოლოდ იმ შემთხვევაშია შესაძლებელი, თუ ორგანიზმი ამ პროცესით ენერგიის მიღებას შეძლებს.
  2. მიკრობიოლოგიაში: პროცესი, რომლის დროსაც უჯრედები (მიკროორგანიზმები, მცენარეული ან ცხოველური უჯრედები) კულტივირებულია ბიორეაქტორში თხევად ან მყარ გარემოში ორგანული ნივთიერებების გარდასაქმნელად ბიომასად ან პროდუქტებად.
Source | წყარო:

PAC, 1992, 64, 143 (Glossary for chemists of terms used in biotechnology (IUPAC Recommendations 1992)) on page 154