ქიმიის ტერმინთა განმარტებითი ლექსიკონი

 

thermometric titration თერმომეტრული ტიტრაცია
An analytical method in which one reactant (the titrant) is added continuously or stepwise to an adiabatic or isoperibol vessel containing another reactant. The enthalpy change(s) of the ensuing reaction(s) causes a temperature change which, when plotted versus volume of titrant, may be used to find the titration endpoint(s). This is the preferred term for experiments producing plots of temperature versus volume of titrant in which the main goal is a quantitative determination. Nonetheless, when a calorimetric vessel is used, such that the heat capacity is known, thermodynamic parameters may also be estimated from such experiments. An acceptable synonym in that case is enthalpimetric titration. ანალიზური მეთოდი, რომლის დროსაც ერთი რეაგენტი (ტიტრანი) უწყვეტად ან ეტაპობრივად ემატება ადიაბატურ ან იზოპერიბოლურ ჭურჭელს, რომელიც შეიცავს სხვა რეაგენტს. მიმდინარე რეაქცი(ებ)ის ენთალპი(ებ)ის ცვლილება იწვევს ტემპერატურის ცვლილებას, რომლის დამოკიდებულების გრაფიკი ტიტრანტის მოცულობის მიმართ შეიძლება გამოყენებული იყოს ტიტრაციის საბოლოო წერტილ(ებ)ის განსაზღვრისათვის. დღეისათვის უკვე შესაძლებელია კალორიმეტრული ჭურჭლის გამოიყენება და, თუ ცნობილია სითბოტევადობა, თერმოდინამიკური პარამეტრები ასევე შეიძლება განისაზღვროს მსგავსი ექსპერიმენტების შედეგად. უკანასკნელ შემთხვევაში მეთოდის აღმნიშვნელი ტერმინის სინონიმია ენთალპიმეტრული ტიტრაცია.
Source | წყარო:
PAC, 1994, 66, 2487 (Nomenclature of thermometric and enthalpimetric methods in chemical analysis (IUPAC Recommendations 1994)) on page 2490