ქიმიის ოლიმპიადის პროგრამა

 

VIII კლასი

  • ნივთიერება, აგრეგატული მდგომარეობა
  • ნივთიერების თვისებები
  • ნივთიერების შედგენილობა და კლასიფიკაცია, ალოტროპია
  • ვალენტობა, ფარდობითი ატომური და მოლეკულური მასები
  • მასური წილი, ფორმულის დადგენა
  • ნარევები, ნარევების დაყოფის მეთოდები
  • ხსნარები, გახსნილი ნივთიერების მასური წილი
  • ფიზიკური და ქიმიური მოვლენები, ქიმიური რეაქციების მიმდინარეობის ნიშნები
  • მასის და შედგენილობის მუდმივობის კანონები, რეაქციის ტოლობის გათანაბრება
  • წვა (სრული და არასრული), ქიმიური რეაქცია და ენერგია
  • კოროზია
  • ატომის აღნაგობა, სუბატომური ნაწილაკები
  • იზოტოპები, იონები
  • პერიოდულობის ცხრილი, ელემენტთა კლასიფიკაცია
  • მეტალების ზოგადი თვისებები: ტუტე მეტალები
  • მეტალების ზოგადი თვისებები: ტუტემიწა მეტალები
  • არამეტალების ზოგადი თვისებები: ჰალოგენები
  • კეთილშობილი აირები
  • ქიმიური ბმა
  • იონური ბმა
  • იონური ნაერთების თვისებები, ფორმულების შედგენა და სახელწოდება
  • კოვალენტური ბმა
  • კოვალენტური ნაერთების თვისებები
  • კოვალენტური ნაერთების დასახელება
  • მეტალური ბმა, მეტალური ბმის თვისებები
  • ქიმიური ბმების შედარებითი დახასიათება
  • ოქსიდები, ფორმულების შედგენა, მარტივი ნივთიერებების წვა
  • ოქსიდების კლასიფიკაცია, ფიზიკური თვისებები
  • მჟავები, ფორმულები, დასახელება
  • მჟავების კლასიფიკაცია, ფიზიკური თვისებები
  • ფუძეები: ფორმულების შედგენა, სახელწოდება
  • ფუძეები: კლასიფიკაცია, თვისებები
  • pH, ინდიკატორები
  • ნეიტრალიზაციის რეაქცია
  • მარილები, დასახელება

IX კლასი

  • ოქსიდები, კლასიფიკაცია, დასახელება
  • მჟავები, კლასიფიკაცია, დასახელება
  • ფუძეები, კლასიფიკაცია, დასახელება
  • ნეიტრალიზაციის რეაქცია და მარილები
  • ოქსიდების მიღება
  • ოქსიდების თვისებები
  • ელექტროლიტური დისოციაცია
  • იონური მიმოცვლის რეაქციები
  • რეაქციის ტიპები
  • მჟავების მიღება
  • მჟავების თვისებები
  • ფუძეების მიღება
  • ფუძეების თვისებები
  • ამფოტერული ოქსიდები და ჰიდროქსიდები
  • მარილები
  • გენეტიკური კავშირი ნაერთთა კლასებს შორის
  • ნივთიერების რაოდენობის საზომი ერთეული - მოლი. მოლური მასა
  • ავოგადროს მუდმივა. მოლისა და მოლური მასის გამოყენება
  • ავოგადროს კანონი. აირების მოლური მოცულობა, აირის ფარდობითი სიმკვრივე
  • აირის მოცულობის გამოთვლა ნორმალურისგან განსხვავებულ ფიზიკურ პირობებში.
  • ნივთიერებათა მოლური თანაფარდობა ქიმიურ რეაქციათა ტოლობებში
  • გაანგარიშებები ქიმიურ რეაქციათა ტოლობების მიხედვით
  • მალიმიტირებელი და ჭარბი რეაგენტი
  • რეაქციის გამოსავლიანობა
  • ხსნარების კოლიგატიური თვისებები
  • ხსნარები, ხსნარების კონცენტრაციის გამოსახვის ხერხები

X კლასი

  • წარმოდგენები ატომის შესახებ
  • იზოტოპები და რადიოაქტიურობა
  • ბირთვული რეაქციები
  • ელექტრონული შრეების აღნაგობა
  • ელექტრონების განაწილება ენერგეტიკულ დონეებზე
  • კვანტური რიცხვები
  • პერიოდულობის ცხრილი და პერიოდულობის კანონი
  • ატომთა მახასიათებლები და მათი პერიოდული ცვლა
  • ქიმიური ბმა: იონური ბმა და მისი თვისებები
  • კოვალენტური ბმა (სიგმა და პი ბმები, პოლარული და არაპოლარული ბმები)
  • კოვალენტური ბმის წარმოქმნის დონორულ-აქცეპტორული მექანიზმი. კოვალენტური ბმის მახასიათებლები
  • ჰიბრიდიზაცია: მოლეკულების ფორმის დადგენა
  • მოლეკულური და არამოლეკულური აღნაგობის მქონე ნივთიერებები.
  • მეტალური ბმა
  • მოლეკულათაშორისი ძალები: წყალბადური ბმა
  • თერმოდინამიკის შესავალი (ეგზოთერმული და ენდოთერმული რეაქციები, ენთალპია)
  • კუთრი სითბოტევადობა, საკვების ენერგეტიკული ღირებულება
  • ქიმიური ბმის ენერგია
  • ქიმიური რეაქციის სიჩქარე
  • დაჯახებათა თეორია
  • ქიმიური რეაქციის სიჩქარეზე მოქმედი ფაქტორები
  • წონასწორობა, წონასწორობის მუდმივა
  • ლე შატელიეს პრინციპი

 

XI  კლასი

  • ხსნარები, გახსნის პროცესი
  • ნივთიერების ხსნადობაზე მოქმედი ფაქტორები
  • ნაჯერი და უჯერი ხსნარები, ხსნადობის სიდიდე
  • ხსნარის კონცენტრაცია
  • ხსნარების თვისებები
  • ელექტროლიტური დისოციაცია, დისოციაციის ხარისხი
  • მჟავების, ფუძეებისა და მარილების ელექტროლიტური დისოციაცია
  • მჟავების და ფუძეების სიძლიერე
  • იონური მიმოცვლის რეაქციები
  • წყლის იონიზაცია, pH-ის სკალა
  • ბუფერული ხსნარები, მარილთა ჰიდროლიზი
  • ჟანგვა-აღდგენის რეაქციები, ჟანგვის რიცხვი
  • ჟანგვა-აღდგენის რეაქციების ტოლობის შედგენა
  • ჟანგვა-აღდგენის რეაქციების ტოლობის შედგენა ნახევარრეაქციების მეთოდით
  • დენის ქიმიური წყაროები
  • ელექტროლიზი
  • მეტალები, მათი ქიმიური თვისებები
  • მეტალთა ოქსიდები და ჰიდროქსიდები
  • მარილები
  • წყლის სიხისტე
  • მძიმე მეტალები და გარემოს დაბინძურება
  • არამეტალთა წყალბადნაერთები
  • გოგირდის ოქსიდები და მჟავები
  • ნახშირბადის ოქსიდები და მჟავები
  • აზოტის ოქსიდები და მჟავები

 

 

XII კლასი

  • ნახშირბადატომის თავისებურება, ორგანულ ნაერთთა გამოსახვის ხერხები
  • ნახშირწყალბადების კლასიფიკაცია, აღნაგობა, ალკანები, იზომერია, ნომენკლატურა
  • ალკენები. აღნაგობა, იზომერია, ნომენკლატურა
  • ალკინები. აღნაგობა, იზომერია, ნომენკლატურა
  • ალკანების ქიმიური თვისებები, რადიკალური ჩანაცვლების მექანიზმი
  • ალკანების მიღება, გამოყენება
  • ალკენების ქიმიური თვისებები
  • ალკენების მიღება და გამოყენება
  • ალკინების მიღება, ქიმიური თვისებები და გამოყენება
  • ალკადიენები, ძირითადი ქიმიური თვისებები
  • ციკლოალკანები, ძირითადი ქიმიური თვისებები
  • არომატული ნახშირწყალბადები, აღნაგობა, იზომერია, ნომენკლატურა, ქიმიური თვისებები
  • არომატული ნახშირწყლაბადების მიღება და გამოყენება
  • ნავთობი და ნავთობპროდუქტები
  • ჟანგბადშემცველი ორგანული ნაერთების კლასიფიკაცია, სპირტები, სპირტების კლასიფიკაცია, აღნაგობა, იზომერია, ნომენკლატურა
  • ნაჯერი ერთატომიანი სპირტების ქიმიური თვისებები
  • ნაჯერი ერთატომიანი სპირტების მიღება და გამოყენება
  • ეთილენგლიკოლი ,გლიცერინი, ფენოლი
  • ალდეჰიდები და კეტონები, აღნაგობა, იზომერია, ნომენკლატურა
  • ალდეჰიდების და კეტონების ქიმიური თვისებები
  • ალდეჰიდების და კეტონების მიღება და გამოყენება
  • კარბონმჟავები, აღნაგობა, იზომერია, ნომენკლატურა
  • კარბონმჟავების ქიმიური თვისებები
  • კარბონმჟავების მიღება და გამოყენება
  • კარბონმჟავების ცალკეული წარმომადგენლები
  • ესტერები, იზომერია, ნომენკლატურა, მიღება, ქიმიური თვისებები
  • აზოტშემცველი ნაერთების კლასიფიკაცია, ამინები, აღნაგობა, იზომერია, ნომენკლატურა
  • ამინების მიღება, ქიმიური თვისებები, გამოყენება
  • ამინომჟავები, იზომერია, ნომენკლატურა
  • ამინომჟავების მიღება, ქიმიური თვისებები, გამოყენება
  • მაღალმოლეკულური ნაერთების მიმოხილვა, კლასიფიკაცია
  • პოლიმერიზაციის და პოლიკონდენსაციის რეაქციები
  • ნახშირწყლები, კლასიფიკაცია, აღნაგობა, იზომერია, ნომენკლატურა
  • მონოსაქარიდების მნიშვნელოვანი წარმომადგენლების თვისებები, მიღება
  • დისაქარიდები
  • პოლისაქარიდები, ნახშირწყლების გამოყენება
  • ცხიმები
  • ცილები, აღნაგობა, თვისებები, გამოყენება